Kardiovaskulární problémy

Kardiovaskulární nemoci (běžně označované jako kardiovaskulární onemocnění) na celém světě vedou k příčinám úmrtí a vyžadují více než 17,5 milionů životů ročně. Podle statistik je vysoká pravdepodobnost, že z třech mužů dva starších než 40 let a každá druhá žena šanci bude trpět nějakým kardiovaskulárním onemocněním po zbytek svého života.

Primární příčinou kardiovaskulárních chorob způsobujících 50% úmrtí je vysoký krevní tlak, ateroskleróza a vysoký cholesterol, a zaměřujeme se na ně, co lze udělat pro zdraví našeho srdce a cévního systému.

U mnoho běžných onemocnění je společné: obsah omega-3 mastných kyselin v postižených arteriích je mnohem nižší než optimální hodnota.

ARTERIOSKLERÓZA
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU
INFARKt

Na prvním místě naší vyjmenování je ateroskleróza, která je výsledkem většiny kardiovaskulárních onemocnění.

Ateroskleróza postihující žíly srdce (nazývaná ateroskleróza) je hlavní příčinou onemocnění srdce a srdečního selhání.

Príčiny vývoje

Důvodem vývoje je stárnutí, vysoký krevní tlak, stres, cukrovka, nadváha a "okyselení" kvůli nesprávnému stravování, a dokonce i vědci zjistili, že nízká obsah mastných kyselin omega-3 ve stěnách cév pacienta může hrát velkou roli.

Průběh vývoje

Arterioskleróza se typicky začíná tam, kde jsou cévy poškozené, protože tam snadně se podrží LDL, tzv. "špatný" cholesterol. V důsledku toho začínají růst buňky hladkého svalstva cév. Krevní cévy jsou tak zúžené a ztuhlé kvůli vápenným plaků, což brání průtoku krve.

Studie také ukázaly, že ateroskleróza se pravděpodobně vyskytuje v případech, kdy cévní stěny mají obsah omega-3 nižší než optimální.

Účinek omega-3 mastných kyselin v případě aterosklerózi

Omega-3 mění strukturu malých, hustých LDL cholesterolových částic s nízkou hustotou, tým že zvyšuje jejich velikost a snižuje jejich hustotu. Takto zvětšené částice jsou méně schopné pronikat do cévní stěny, takže nemohou způsobit aterosklerózu.

Omega-3 mastné kyseliny prokázaly příznivý účinek na eikosanoidní obsah, která snižuje srážení krve a vaskulární zánět a také snižuje hladiny lipoproteinů zodpovědných za rozvoj aterosklerózy.

Studie ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny mohou snížit pravděpodobnost srdečních arytmií v důsledku přímého srdečního účinku omega-3 mastných kyselin.

Vysoký krevní tlak, známy také jako hypertenze, je problém mnoho lidí, která může vést k infarktu a srdeční mrtvici. Krevní tlak není prakticky nic jiného než tlak krve na stěn cév, měrnou jednotkou je rtuťový milimetr. Odhaduje se, že všech osm úmrtí je spojeno s hypertenzí, což je neuvěřitelně vysoká frekvence. Nemoc je "tichý" a hypertenze nemá žádné příznaky - i když mnoho lidí se mýlí, když si myslí, že bolesti hlavy, krvácení z nosu nebo závratě jsou příznaky toho.

Magas_vernyomas_tablazat_CZ.jpg

Príčiny vývoje

Vývoj vysokého krevního tlaku je určován demografickými charakteristikami (věk, pohlaví, životní prostředí), na druhé straně genetika a tělesná hmotnost, a za třetí, některé nemoci taky mohou být zodpovědné.

Mezi faktory nejvíce ovlivňující krevní tlak patří onemocnění ledvin (konkrétně léze ledvinové arterie), arterioskleróza, cukrovka a nadměrné hladiny thromboxanu.

Vliv na organizmus

Aby naše buňky, tkáně a orgány fungovaly optimálně, potřebují nepřetržitou výživu a dodávku kyslíku. Toto je naše srdce, které udržuje naši krev v pohybu. Nicméně krevní oběh je ovlivněn několika věcmi, přičemž první a nejdůležitější je stav cév. Pokud jsou stěny cév dostatečně flexibilní, mohou snadno změnit svůj průměr, takže srdce má jednoduchý úkol, ale kvůli arteriosklerózy jsou naše cévy tuhé nebo zúžené, je obtížné srdci pumpovat krev. Vzhledem k tomu, že neumí dostat dostatečné množství krve přes cév, srdce bude zoufale pracovat, důsledkem čeho srdeční svaly se zvětšují.

Vedle poškození myokardu ani krevní cévy nezůstávají zdraví kvůli trvalé vysoké zatížení. Po určité době se taky poškozují, čímž LDL cholesterol zodpovědný za aterosklerózu může přilnout k stěně cév.

Omega-3 mastné kyseliny v případe vysokého krevního tlaku

Omega-3 mastné kyseliny, i když nemají krevní tlak snižující účinek, mohou ještě přispět k normalizaci vysokého krevního tlaku, a to následujícím způsobem:

Aterosklerózu cév, které vyživují obličky dokážu omega-3 mastné kyseliny zabránit. To tak, že je schopen zabránit tvorbě LDL cholesterolu, který se přilne ke stěne cév, změnením jeho struktury na větší, volnější, díky čemu se nepřilne.

Ateroskleróza může být způsobena kromě přilnutého LDL i zánětem cévních stěn. Omega-3 mastné kyseliny mohou i tomuto zabránit tak, že neutralizujú omega-6 mastné kyseliny dříve, než mohou vyvolat řetězovou reakci vedoucí ke vzniku zánětu tepen.

Tromboxan je omega-6 eikosanoid a je jednou z účinných prostředků na zúžení cév. Omega-3 mastné kyseliny zabraňují nadměrnému růstu thromboxanu, pomáhají prodlužovat a uvolňovat krevní cévy a normalizovat krevní tlak.

Vysoká hladina cholesterolu se dnes stává běžnou chorobou. V Česku dnes trpí dva z deseti lidí, ale protože je asymptomatická, mnoho lidé čelí jejich nemoci, když již to vedlo k vážným zdravotním problémům.

Cholesterol není nic jiného než tuk, který lze nalézt v každé z našich buněk a co produkuje každá buňka. Naším hlavním zdrojem cholesterolu jsou játra, které tvoří v našem těle téměř 80% cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu znamená, že tyto tukové buňky nahromadejí v krvi a skládají se v cévách.

Cholesterol produkovaný nebo dovezený s potravinami je transportován bílkovinami krve. V závislosti na bílkovině, na kterou je připojen cholesterol, rozlišujeme mezi "dobrým (HDL) a" špatným "(LDL) cholesterolem. Zatímco jeden chrání, druhý může proniknout do žil a může způsobit problémy.

Príčiny vývoje

Jedním z důvodů vzniku vysokého cholesterolu je genetická predispozice, druhá je přítomnost určitých metabolických onemocnění a třetí je nezdravý životní styl, tj. špatná výživa a nedostatek pohybu.

Z těch první dvě nemůžeme ovlivnit, ale třetí áno!

Účinek omega-3 mastných kyselin v případě vysoké hladiny cholesterolu

Zatímco léky snižující hladinu cholesterolu se zaměřují na játra a blokují jeden z jeho enzymů zvyšující hladinu cholesterolu, omega-3 mastné kyseliny napadají "špatný" cholesterol a přeměňují ho na neškodný, takže se nemůže se přilnout na krevních cévy.

Zatímco hladina "dobrého" cholesterolu byla ovlivněna prakticky všemi rybími oleji, účinek na LDL cholesterol byl pozorován pouze při použití stabilního rybího oleje. Výsledkem je, že tato malá, hustá forma LDL je přeměněna na větší, uvolněné částice, čímž se zabrání jejímu ukládání do cév.

Koleszterin_CZ.jpg


Na základě zpětné vazby Eskimo-3 rybí olej snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů i po 3 měsících užívání.

Chcete-li se o tomto tématu dozvědět více, ćtete dál ZDE a ZDE !

Infarkt myokardu je vlastně úmrtí myokardiální ischémie v důsledku vážného zásobení krví. Nemoc ohrožuje ženy více než muži, podle Ústředního statistického úřadu 27 642 mužů a 35 144 žen zemřelo kvůli infarktu v roce 2014. Tyto velmi vysoké číselné údaje, jelikož mohou být aktuální, takže pokud varujeme sanitku včas před infarktem, můžeme s ní pravděpodobně utéct.

Príčiny vývoje

Příčinou infarktu je okluze cév, nejčastěji způsobená tvorbou krevních sraženin. Kůže se vyvinou tam, kde se LDL cholesterol a některé další látky začaly hromadit na dříve poškozené cévní stěně.

Zbytečné sraženiny mohou blokovat oběh a snížit průtok krve do jedné části těla. Pokud sraženina (trombus) nedovolí, aby srdce nebo mozek dostalo dostatek krve, může dojít k infarktu myokardu nebo mrtvici.

Účinek omega-3 mastných kyselin v případě infarktu

Omega-3 oleje zabraňují tvorbě přebytečných krevních sraženin regulováním hladiny eikosanoidu nazývaného tromboxan odvozeného od omega-6 mastných kyselin. Normální tromboxan indukované krevní sraženiny jsou zapotřebí k zabránění nástupu poranění, ale příliš mnoho abnormálních krevních sraženin je nebezpečné.

Podle Dr. Edwarda N. Siguela EPA omega-3 mastná kyselina, jako aspirin, může zabránit tvorbě sraženin, zabránit infarktu a jiné ateroskleróze bez vedlejších účinků.

Omega-3 mastné kyseliny také snižují hladiny triglyceridových krevních tuků, což je důležitý rizikový faktor pro srdeční onemocnění a zvyšuje odolnost membrány červených krvinek, což vede k tomu, že červené krvinky snadno pronikají do křivek kapilár. Stručně řečeno, krev se stává tekutějším, což nejen zlepšuje krevní oběh celého těla, včetně mozku, ale také usnadňuje srdce.

Jak jsme psali, infarkt myokardu není vždy smrtelný, ale může skončit smrtí, pokud srdce reaguje s divokými nepravidelnými aritmickými vibracemi (fibrilacemi), které mohou zabránit tomu, aby krev dosáhla životně důležitých orgánů, jako je mozek. Omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje pomáhají předcházet arytmii (arytmii). Také zpomaluje příliš rychlé srdeční teplo tím, že snižuje elektrickou excitabilitu buněk srdečních svalů.

Výsledky výzkumů

Artemis P. Simopoulos, M.D. omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci lidem s pokročilou koronární chorobou srdeční.

Důkazy jsou dány dvěma slavnými pokusy; jeden z DART testů v Anglii a druhý se srdcem Lyonské dialektologie ve Francii. Obě hlavní výzkumy po infarktu vytvořily lidi, kteří se zotavili ze dvou různých diet.

Polovinu lidí doporučují specialisté na srdeční onemocnění a Americká srdeční asociace, Následovala "chytrá" strava bohatá na omega-6 oleje a omega-3 oleje. Druhá polovina lidí konzumovala dietu bohatou na omega-3 oleje.

Podle výsledků studie zůstala v druhé skupině omega-3 mnoho dalších pacientů, takže po dvou letech se francouzský průzkum náhle ukončil z etických důvodů, neboť nová strava se ukázala mnohem lépe.