Úžasný způsob snížení hladiny cholesterolu z hlubin moře

Úžasný způsob snížení hladiny cholesterolu z hlubin moře

Vysoká hladina cholesterolu je problém týkající se mnoho lidí. Proto informujeme naše čtenáře o příznivých účincích omega-3 mastných kyselin na snížení hladiny cholesterolu.

Omega-3 mastné kyseliny jsou lékem na všechno. Omega-3 mastné kyseliny dokážou nejen snížit hladinu škodlivého cholesterolu (LDL), ale mohou také významně snížit riziko např. vazokonstrikce a tvorby krevních sraženin způsobené LDL.

Podívejme se, co je důležité vědět o omega-3 mastných kyselinách

Omega-3 mastné kyseliny jsou polynenasycené kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví srdce a cév. Naše tělo tyto látky nemůže syntetizovat, a proto je třeba je doplnit pomocí stravy nebo výživových doplňků. Doplňky stravy jsou nejčastěji ve formě rybích olejů nebo tobolek z rybího oleje, které obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny, jako jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).

Mezi příznivé účinky mastných kyselin omega-3 s dlouhým řetězcem, DHA a EPA, patří prevence proti kardiovaskulárnímu onemocnění, s kterou vědci přišli již v 70. letech při studiu grónských Eskymáků. Eskymáci konzumují velké množství rybího tuku a lze říct, že téměř neznají kardiovaskulární onemocnění. Vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin v těchto tucích snižují hladiny cholesterolu a triglyceridů, srdeční frekvenci, krevní tlak a aterosklerózu.

Nejdostupnějšími zdroji EPA a DHA jsou různé druhy ryb z hlubokých vod (např. losos, sleď, makrely, sardele a sardinky). Je zajímavé, že ryby jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které samy neprodukují, ale pocházejí z jejich potravy (řas nebo planktonu).

Jaké účinky mají omega-3 mastné kyseliny na vysokou hladinu cholesterolu a prevenci souvisejících onemocněních?

• Mohou snížit hladiny špatného cholesterolu (LDL) a zvýšit hladiny hodného cholesterolu (HDL). Jejich účinek je tedy dvojí. Hodný cholesterol, stejně jako policista cholesterolu, může „bojovat“ proti špatnému cholesterolu a odstraňuje LDL z krve.
• Jejich velmi zajímavý účinek je, že jsou schopny přeměnit malý a hustý špatný cholesterol (LDL) na větší a méně hustý. Velké částice mizí rychleji z oběhu a přilnou ke stěnám cév s menší pravděpodobností, což snižuje riziko infarktu, trombózy nebo dokonce náhlé srdeční smrti. Odborníci nyní považují za důležitější zvýšit vliv omega-3 na LDL než měřenou hladinu cholesterolu. (Je důležité poznamenat, že „konvenční“ léky snižující hladinu cholesterolu (statiny) nemají tento LDL-formující účinek).
• Nízké hladiny omega-3 v těle jsou stejně nebezpečné jako vysoké hladiny cholesterolu, což je primárním rizikovým faktorem náhlé srdeční smrti.
• Další výhodou omega-3 je lepší složení eikosanoidů, které snižují srážení krve a zánět cév. Vysoký cholesterol významně zvyšuje riziko krevních sraženin, což u většiny lidí s takovými problémy je hlavní riziko trombózy.
• Vlivem rybího oleje bohatého na stabilní a přírodní omega-3 se výrazně zvyšuje hladina důležitého přírodního vazodilatátoru (prostředek-nástroj-rozšiřující cévy), oxidu dusnatého. Cévní zúžení je také jedním z důsledků vysokého cholesterolu (protože nahromaděná, ukládaná hmota cholesterolu zužuje skutečný průměr krevních cév, kde může proudit krev).

Některé přesvědčivé argumenty o účincích omega-3 mastných kyselin snižujících riziko u nemocí souvisejících s vysokým cholesterolem

• Tom Salden (M.D., Ph.D.) během výzkumů zjistil, že konzumace tří kapslí přírodního rybího oleje denně snížila u pacientů s infarktem v anamnéze (2000 pacientů) celkovou mortalitu a srdeční smrt o 29% během dvou let.
• V jiné studii bylo 3,5 roku sledováno 12 000 pacientů s infarktem. Po denním příjmu jednoho gramu omega-3 mastných kyselin se celková úmrtnost snížila o 15% a náhlá smrt o 45%.
• Jiné studie ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny mají lepší preventivní účinek na náhlou srdeční smrt než látky snižující cholesterol. Do 97 různých studií bylo zapojeno 276 000 pacientů. Různé látky snižující hladinu cholesterolu (statiny, fibráty, pryskyřice, kyselina nikotinová) byly srovnávány s omega-3 mastnými kyselinami. Pokud jde o celkovou úmrtnost, omega-3 byla nejúčinnější se snížením o 23%, zatímco statiny dosáhly 13% snížení. Jiné látky snižující hladinu cholesterolu neměly významný účinek. Kardiovaskulární úmrtnost byla snížena s omega-3 mastnými kyselinami o 32% a u statinů pouze o 23%.

Eskimo-3 rybí oleje pro dospělé:

  • Rybí olej Eskimo-3 Brainsharp, díky svému přírodnímu složení, podporuje správné fungování mozku a pomáhá při koncentraci. Hlavní složkou Eskimo-3 Brainsharp je přírodní Eskimo-3 rybí olej, který má vysoký obsah vitamínu E, D a Q10, a obsahuje také GLA.

      649,00 Kč (s DPH)

  • Rybí olej Eskimo-3 Brainsharp, díky svému přírodnímu složení, podporuje správné fungování mozku a pomáhá při koncentraci. Hlavní složkou Eskimo-3 Brainsharp je přírodní Eskimo-3 rybí olej, který má vysoký obsah vitamínu E, D a Q10, a obsahuje také GLA.

      609,00 Kč (s DPH)

Zanechat komentář

* Jméno a příjmení:
* E-mailová adresa (není veřejné)
   Webová stránka:
* Komentář:
Kód